Voor meer informatie bel: 085 0410 177 of stuur ons een email: [email protected]

U bent nu hier: Home / Gezondheidszorg en welzijnszorg / Medicijn van bijen

Medicijn van bijen

Sharing is caring

Propolis is een stof die gemaakt wordt door bijen, die het gebruiken om gaten in hun bijenkorven af te dichten en zich te beschermen tegen stof en bacteriën. De propolis kan gebruikt worden als ontsmettingsmiddel omdat het ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen heeft. Het creëert ook een zuur milieu dat de groei van bacteriën helpt voorkomen. Op deze manier maakt propolis deel uit van het immuunsysteem van de bijenkorf. Onderzoek heeft aangetoond dat propolis ook gebruikt kan worden om ziekten bij de mens te voorkomen en te behandelen, vanwege de voordelen voor de gezondheid van de bijen. De stoffen die in propolis gevonden worden zijn werkzaam tegen veel virussen en bacteriën. Wetenschappers weten nog steeds niet precies hoe ze werken. Propolis wordt het meest genomen als voedingssupplement. Het wordt ook gebruikt als ingrediënt in natuurlijke schoonheidsproducten of voor geneeskrachtige middelen zoals een propolis tinctuur. Het kan direct op de huid aangebracht en in het tandvlees gewreven worden. Daarnaast kun je het ook inhaleren.

De gezondheidsvoordelen van propolis

Propolis is een natuurlijk antibioticum en het wordt vaak "het best bewaarde geheim van de natuur" genoemd. Het is ook schimmelwerend en ontstekingsremmend, wat kan helpen bij de behandeling van veel gezondheidsaandoeningen. Studies hebben aangetoond dat propolis rijk is aan antioxidanten. Men toonde aan dat propolis de groei van kankercellen in verschillende organen in het lichaam vermindert. Het is ook in staat sommige soorten kankercellen te doden door een soort geprogrammeerde celdood in gang te zetten. Een andere proefbuis studie toonde aan dat propolis de tumorgrootte kan verminderen bij twee soorten hersenkanker. Een kleine studie ontdekte dat wanneer vrouwen met positieve borstkanker tijdens chemotherapie behandelingen propolis extract kregen, ze minder kans hadden op terugkeer van de kanker. Propolis is ook werkzaam bij het genezen van wonden en snijwonden en andere medicinale toepassingen zoals het behandelen van keelpijn. Het kan ook helpen bij ontstekingen door verwondingen of chronische ziekten zoals reumatoïde artritis.

Antioxidanten in Propolis

Propolis bevat antioxidanten. Dit zijn stoffen die celbeschadiging voorkomen. Antioxidanten zijn stoffen die helpen cellen gezond te houden. Je lichaam gebruikt antioxidanten om ziekten en infecties af te weren. Veel gezondheidsproblemen, waaronder kanker en de ziekte van Alzheimer, houden verband met oxidatieve stress op het lichaam. Antioxidanten helpen hiertegen beschermen door zich te ontdoen van vrije radicalen. Dit zijn instabiele moleculen in het lichaam die celschade veroorzaken. Propolis is ook rijk aan flavonoïden die eveneens antioxiderende eigenschappen hebben, naast andere gezondheidsvoordelen. Overweeg propolis om de gezondheidsvoordelen ervan te plukken. Raadpleeg wel eerst je arts voor je het werkelijk inneemt om eventuele gezondheidscomplicaties te voorkomen.