Voor meer informatie bel: 085 0410 177 of stuur ons een email: [email protected]

U bent nu hier: Home / Communicatie en Media / De beste sollicitatiebrief maken

De beste sollicitatiebrief maken

Sharing is caring

Ben je uitzendkracht of heb je gewoon de vacature van je dromen gevonden en wil je de beste sollicitatiebrief schrijven? Dan helpen we je hier graag mee. Je sollicitatiebrief is vaak de eerste indruk die een bedrijf van je krijgt. Het is dus belangrijk dat deze eerste indruk goed is. Een sollicitatiebrief is een brief waarin je uitlegt waarom een functie goed bij je past, wat voor persoon je bent en waarom je graag bij dit bedrijf wilt werken. Een goede sollicitatiebrief maakt de lezer nieuwsgierig en zorgt ervoor dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Een goede sollicitatiebrief is een goede eerste stap in het sollicitatieproces en kan je dat sollicitatiegesprek opleveren.

Hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief?

Een baan zoeken begint met een goede sollicitatiebrief en een goede sollicitatiebrief begint met een goede voorbereiding. Het is daarom belangrijk om je goed te verdiepen in het bedrijf. Bekijk de website en de social mediakanalen van het bedrijf rustig en maak een inschatting van het soort bedrijf. Kijk naar wat voor type mensen er werken, hoe de bedrijfscultuur is en of het bedrijf formeel of informeel is. Vraag jezelf ook af wat de voertaal is binnen het bedrijf. Zo bepaal je in welke taal je de sollicitatiebrief kunt schrijven en hoe formeel de aanhef moet zijn. Begin de brief met een sterke introductie of een mooie openingszin. Zorg er inhoudelijk voor dat de sollicitatiebrief aansluit op de functie-eisen die worden genoemd in de vacature. Het is belangrijk dat je toegevoegde waarde duidelijk wordt gemaakt in de sollicitatiebrief. Noem ervaringen die relevant zijn voor de baan en geef aan waar je deze ervaring hebt opgedaan.

Benoem de ervaringen die relevant zijn voor de baan

Om ervoor te zorgen dat goed duidelijk wordt waarom je werkervaring zo relevant is voor de baan, kun je het beste zorgen dat je een overzicht hebt van de werkervaring die goed aansluit bij de vacature. In je cv benoem je natuurlijk al waar je hebt gewerkt en welke opleidingen je hebt afgerond, maar het is nog steeds erg goed om je werkervaring te benoemen in je sollicitatiebrief. Door je werkervaring in je sollicitatiebrief te koppelen aan de competenties die het bedrijf vraagt in de vacature, kun je heel duidelijk laten zien waarom jij de beste kandidaat bent.

Zorg voor een overzichtelijke brief zonder spelfouten

Probeer de sollicitatiebrief gestructureerd te schrijven. Introduceer jezelf en je competenties duidelijk, koppel ze aan de vacature en overtuig het bedrijf dat jij de beste kandidaat bent. Maak de brief niet te lang, want niemand heeft zin om een lange brief te lezen. Probeer in plaats daarvan zo kort mogelijk te zijn, zonder informatie achter te houden. Controleer de brief ook op spelling, want een slechte spelling staat erg onprofessioneel. Zeker wanneer je de brief in een vreemde taal schrijft is het extra belangrijk om je spelling te controleren. Soms is het beter om dit te laten doen door iemand die de taal goed spreekt. Moet je bijvoorbeeld een brief in het Engels schrijven? Laat de brief dan nakijken door iemand die Engels heeft gestudeerd of zelfs als moedertaal heeft. Overschat ook niet je kennis van je eigen taal. Veel mensen maken spelfouten in het Nederlands.